Πως φτιάχνουμε μπύρα με έτοιμο κίτ

Θα χρειαστείτε ένα Κίτ Εξοπλισμού , το επιθυμητό Κίτ Μπύρας και 1,2κιλά δεξτρόζη


Καθαρισμός και Απολύμανση

Καθαρισμός , είναι η απομάκρυνση της εμφανούς βρωμιάς, ενώ απολύμανση είναι η εξάλειψη όλων των μικροοργανισμών. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να καθαρίσουμε και μετά να απολυμάνουμε όλο τον εξοπλισμό , αλλά και οτιδήποτε άλλο έρθει σε επαφή με τη μπύρα. Καθαρίστε αρχικά τον κάδο ζύμωσης, έπειτα ρίξτε 3-4 λίτρα ζεστού νερού (όχι καυτού) και 3-4 κουταλιές του γλυκού απολυμαντικής σκόνης (περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό). Ρίξτε ό,τι άλλο θέλετε να απολυμάνετε μέσα στον κάδο με το απολυμαντικό υγρό και στη συνέχεια κλείστε το καπάκι . Ανακινήστε για 1 λεπτό το δοχείο ζύμωσης για να έρθει σε επαφή το απολυμαντικό υγρό, με την εσωτερική επιφάνεια του κάδου και τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Το αφήνουμε να δράσει για 2 λεπτά και έπειτα το αδειάζουμε, χωρίς απαραίτητα να το ξεπλύνουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Χρησιμοποιώντας το έτοιμο κίτ μπύρας.

Αφού απολυμάναμε τον εξοπλισμό μας, παίρνουμε το κιτ μπύρας. Αφαιρέστε το πλαστικό καπάκι και το φακελάκι με τη μαγιά . Ανοίξτε το πάνω μέρος της κονσέρβας και τοποθετήστε την σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό για 10 λεπτά («μπεν μαρι» ) προκειμένου να ζεσταθεί το περιεχόμενο και να έχει μία λιγότερο παχύρευστη μορφή. Ρίξτε το περιεχόμενο σε μια μέτρια κατσαρόλα 5-8 λίτρων, προσθέτοντας 2-3 λίτρα ζεστό νερό. Προσθέστε την απαιτούμενη δεξτρόζη (συνήθως 1kg) και ανακατέψτε μέχρι να υγροποιηθεί πλήρως. Αφήστε το να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά.

Έπειτα, ρίχνουμε στον κάδο ζύμωσης περίπου 5 λίτρα νερό , χλιαρό προς ζεστό και στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα που έχουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να φτάσει στην απαιτούμενη ποσότητα (συνήθως 23 λίτρα). Αυτό που βλέπουμε, ονομάζεται «ζυθογλεύκος». Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να οξυγονώσουμε το μείγμα μας ανακατέυοντάς το έντονα , δημιουργώντας έντονους αφρούς, ώστε αργότερα η μαγιά να κάνει καλύτερα τη δουλειά της.

Ζύμωση

Γεμίστε με ζυθογλεύκος, τον δοκιμαστικό σωλήνα και τοποθετήστε το πυκνόμετρο. Μετρήστε την αρχική βαρύτητα (OG), ώστε να είναι στα επιθυμητά επίπεδα, ανάλογα με το κιτ (π.χ. 1040). Ελέγξτε τη θερμοκρασία στο δοχείο ζύμωσης. Όταν είναι περίπου 20 ° C, προσθέτουμε τη μαγιά, απευθείας στο ζυθογλεύκος.

Αεροπαγίδα

Κλείστε το δοχείο ζύμωσης και τοποθετήστε την αεροπαγίδα. Προσέχουμε να έχουμε κλείσει εντελώς το καπάκι του κάδου για να μην εισέλθει  αέρας  και οξειδώσει το ζυθογλεύκος. Ρίχνουμε στην αεροπαγίδα βότκα μέχρι τη μέση , ώστε τα αέρια που θα παραχθούν κατά τη ζύμωση να μπορούν να εξέλθουν μέσω αυτής.

Για να ελέγξετε εάν ο κάδος ζύμωσης είναι απόλυτα κλειστός, πιέστε ελαφρώς το καπάκι του κάδου έτσι ώστε να προκληθούν φυσαλίδες. Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε αν η μόνη διαφυγή του αέρα είναι μέσω της αεροπαγίδας ή από κάποιο σημείο που το καπάκι δεν έχει κλείσει σωστά.

Έναρξη της ζύμωσης!

Μετά από λίγες ώρες η δημιουργία φυσαλίδων αρχίζει, που σηματοδοτεί την έναρξη της ζύμωσης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου: αν διατηρείται γύρω στους 20 ° C, η ζύμωση διαρκέσει 4-7 ημέρες.  Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η ζύμωση διαρκεί περισσότερο χρόνο, ενώ σε υψηλότερες θερμοκρασίες καταλήγει σε 3-4 ημέρες.

Ολοκλήρωση ζύμωσης

Ένας γενικός κανόνας για το πότε θα καταλάβουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση, είναι όταν οι φυσαλίδες από την αεροπαγίδα σταματήσουν. Καλύτερα όμως να χρησιμοποιήσετε το πυκνόμετρο. Γεμίστε τον δοκιμαστικό σωλήνα και βάλτε το πυκνόμετρο για να πάρετε μέτρηση. Μπορείτε να ξεκινήσετε την εμφιάλωση, όταν η μετρούμενη τιμή συμπίπτει με την «τελική βαρύτητα (FG)» π.χ 1.010 , που ορίζεται για κάθε κίτ μπύρας. Εάν η τιμή είναι μεγαλύτερη , περιμένετε μερικές ημέρες, ώστε να επιτρέψετε το τέλος της ζύμωσης.

Πριν από την εμφιάλωση

Καθαρίστε με μία βούρτσα τα μπουκάλια σας , αν υπάρχει εμφανή βρωμιά και έπειτα αποστειρώστε τα χρησιμοποιώντας το κατάλληλο απολυμαντικό προϊόν και τον ψεκαστήρα φιαλών, πιτσιλώντας μερικές φορές ώστε το υγρό να έρθει σε επαφή με το εσωτερικό του μπουκαλιού. Αφήστε τα να στεγνώσουν χωρίς απαραίτητα να τα ξεπλύνετε, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο «δέντρο» για το στέγνωμα των μπουκαλιών.

Τέλος απολυμάνετε τα καπάκια με το απολυμαντικό υγρό και αφηστε τα να στεγνωσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Εμφιάλωση

Προτού μεταγγίσουμε τη μπύρα μας στα μπουκάλια, θα πρέπει να δημιουργήσουμε το ανθρακικό. Για να γίνει αυτό, ρίχνουμε σε κάθε φιάλη 7gr δεξτρόζης ανά λίτρο ή γενικότερα μισό κουταλάκι του γλυκού . Μπορείτε να αυξήσετε το επίπεδο, αν επιθυμείτε μια πιο αφρώδη μπύρα , δώστε όμως προσοχή στο πόση δεξτρόζη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, επειδή τα μπουκάλια μπορεί να σπάσουν αν ρίξετε υπερβολική ποσότητα.

Ωρίμανση

Ανακινήστε τις κλειστές φιάλες προκειμένου να λιώσει η δεξτρόζη. Τοποθετήστε τα μπουκάλια κάθετα για τουλάχιστον 5-8 ημέρες σε θερμοκρασία μεταξύ 18 ° και 24 ° C (δεύτερη ζύμωση) και έπειτα τοποθετήστε τις σε ένα δροσερό μέρος. Μετά από περίπου 20 ημέρες, η μπύρα είναι έτοιμη να καταναλωθεί. Για τους επόμενους 1-3 μήνες η μπύρα σας θα συνεχίζει να ωριμάζει στις φιάλες και η γεύση της θα βελτιωθεί σημαντικά. Τα ιζήματα που σχηματίζονται στο κάτω μέρος των φιαλών, προκαλούνται από φυσική ζύμωση και είναι εντελώς ακίνδυνα.

Στην υγειά μας!

Αφήστε μια απάντηση