Η Θερμοκρασία ανεβαίνει. Και τώρα πως ζυμώνω?

Τους καλοκαιρινούς μήνες, ή καλύτερα όταν η θερμοκρασία ζύμωσης απογειώνεται πάνω από 22-23 βαθμούς, οι μπύρες που μπορούμε να ζυμώσουμε είναι περιορισμένες.

Οι λύσεις είναι τρείς:
i) Δεν ξαναζυμώνουμε μέχρι ο καιρός να δροσίσει. Νoooot.
ii) Ζυμώνουμε με ό,τι θερμοκρασία έχουμε και κάνουμε τον σταυρό μας. Nooooot x 2.
iii) Επιλέγουμε μαγιά Kveik και ζυμώνουμε ακόμα και τον δεκαπενταύγουστο.

Η λέξη Kveik στα Νορβηγικά σημαίνει “μαγιά”, εκεί λοιπόν χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο στέλεχος για να ζυμώνουν τις μπύρες τους με εξαιρετικά αποτελέσματα ανεξαρτήτως θερμοκρασίας! Ξέραιναν τη λάσπη της ζύμωσης και είχαν νέα κύτταρα για την επόμενή τους παρτίδα. Τόσο απλά! Nα το κάνω και γω? Αν δεν είσαι σίγουρος, καλύτερα αγόρασε έτοιμο φακελάκι με τη μαγιά 🙂

Το αποτέλεσμα της ζύμωσης είναι σχετικά ουδέτερο σε γεύση και άρωμα με ελαφριά την παρουσία φρούτων. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι είναι κατάλληλη για Pale Ale , IPA και άλλα παρόμοια είδη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε Brown ales, Stout κτλ,

Η θερμοκρασία που της αρέσει είναι από 25 έως και 40 βαθμούς! Με σχετικά γρήγορη ταχύτητα ζύμωσης 2-3 ημερών, είναι η κατάλληλη μαγιά για τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού.

Ναι, και έτοιμο κιτ μπύρας αν κάνεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την μαγιά Kveik αντί για του έτοιμου κιτ για να ζυμώσεις. Ψιτ, δεν πετάς τη μαγιά που περιέχει το κιτ, τη βάζεις ψυγείο για ώρα ανάγκης.

Στην αγορά κυκλοφορούν 2 ξηρές μαγιές Kveik από τη Mangrove Jacks και τη Lallemand. Και οι 2 είναι εξίσου ιδανικές και σε περιμένουν να μπυραματιστείς μαζί τους!

Skål !

Αφήστε μια απάντηση

elGreek