Καθαρισμός και απολύμανση εξοπλισμού

Καθαρισμός και απολύμανση εξοπλισμού

527211eb6d314bbbe4dbb3b12c1508d9

Το άρθρο αυτό γράφεται κυρίως γι αυτούς που θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τι σημαίνει καθαρισμός και τι σημαίνει σωστή απολύμανση. Παρακάτω θα δοθούν κάποιες απλές συμβουλές που κάποιος θα πρέπει να ακολουθήσει, για να μην έχει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Καθαρισμός       

clean-me                                    
Ο καθαρισμός του εξοπλισμού , δεν είναι τίποτα περισσότερο απ την εξάλειψη της εμφανούς βρωμιάς.

Είτε αυτό γίνει με ένα σφουγγάρι και καθαριστικό υγρό, είτε γίνει με νερό, σημασία έχει να φαίνεται καθαρό.

Τα μπουκάλια για παράδειγμα, εφόσον είναι καινούργια , δεν έχει νόημα να καθαριστούν ούτε να τριφτούν με κάποια βούρτσα , διότι είναι καθαρά απ το εργοστάσιο, το ίδιο συμβαίνει και με τον κάδο ζύμωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στο βρυσάκι του κάδου, που αφού έχουμε μεταγγίσει την μπύρα μας σε έναν άλλο κάδο ή κατ ευθείαν στα μπουκάλια, πρέπει να το ξεβιδώνουμε και να το καθαρίσουμε και από μέσα ιδανικά, ώστε να μην μένουν υπολείμματα μαγιάς και άλλων υποπροϊόντων.

Επίσης αφού ανοίξουμε ένα μπουκάλι και αδειάσουμε την μπύρα μας, καλό θα είναι να το ξεπλύνουμε και να το αφήσουμε να στεγνώσει, ώστε να μη ξεραθούν τα υπολείμματα της μαγιά που βρίσκονται στον πάτο του μπουκαλιού.

Ακόμα και μπύρες του εμπορίου να καταναλώσουμε, που οι περισσότερες δεν έχουν μαγιά,  πάλι θα πρέπει να τα ξεπλύνουμε, ώστε να μην δημιουργηθεί μούχλα ή συνθήκες που θα μας δυσκολέψουν το καθάρισμα. Αν το κάνετε αυτο, την επόμενη φορά που θα εμφιαλώσετε, ίσως να μην χρειαστεί καθόλου να τα καθαρίσετε.

Αν πρόκειται να καθαρίσουμε τον εξοπλισμό μας, μέσω κάποιου απορρυπαντικού πιάτων ή υγρού χεριών κτλ, φροντίστε να έχουν ουδέτερη μυρωδιά καθώς τα αρώματα τους, ίσως παραμείνουν στον εξοπλισμό και  επηρεάσουν τη μπύρα.

Απολύμανση
Η απολύμανση είναι απαραίτητη να γίνεται , αφού πρώτα καθαρίσουμε, ό,τι έρχεται σε επαφή με την μπύρα μας, από τον κάδο ζύμωσης, μέχρι το εσωτερικό του μπουκαλιού και τα καπάκια.

Τι πρέπει να χρησιμοποιήσω λοιπόν για να απολυμάνω σωστά ?

648_nontoxic_cleaning

2 είναι τα βασικά προϊόντα απολύμανσης:

Chemipro oxi
Ένα πολύ καλό, εύχρηστο προϊόν, με βάση το ενεργό οξυγόνο,το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε 1 μονο φορά. Είναι σε μορφή σκόνης και για να δημιουργήσουμε απολυμαντικό υγρό (μονο έτσι χρησιμοποιείται) χρειάζεστε 4 g/lt ή ένα κουταλάκι του γλυκού σε 1 λίτρο ζεστού νερού. Για να απολυμάνουμε ό,τι χρειαστούμε, αρκεί να γεμίσουμε τον κάδο με 4-5 λίτρα ζεστού (όχι καυτού) νερού και να ρίξουμε 4-5 κουταλιές του γλυκού απ την σκόνη. Ρίχνουμε ότι άλλο χρειαστούμε μέσα στον κάδο (σωλήνα μετάγγισης, καπάκια κτλ,) και ανακινούμε τον κάδο για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε να στεγνώσουν όλα, πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι απαραίτητο να τα ξεπλύνουμε, πάραυτα αν θέλει κάποιος μπορεί να το κάνει .

Star san
Ίσως το καλύτερο απολυμαντικό για την οικιακή ζυθοποίηση και γενικά για την βιομηχανία τροφίμων. Το συγκεκριμένο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Είναι σε υγρή μορφή και χρειάζεται 15-25ml σε 10λίτρα νερού (κρύου ή ζεστού). Μπορούμε όπως και με το chemipro oxi , να γεμίσουμε με 5λίτρα τον κάδο μας, να βάλουμε ό,τι άλλο θέλουμε να απολυμάνουμε , να ρίξουμε 10ml απ το star san και να ανακινήσουμε για 1 μόνο λεπτό.Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε σε άδεια πλαστικά μπουκάλια ή οπουδήποτε επιθυμούμε για να το φυλάξουμε για την επόμενη φορά. Το συγκεκριμένο απολυμαντικό δεν χρειάζεται ούτε στέγνωμα και μπορούμε άμεσα να χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε απολυμάνει , ακόμα και με τις σαπουνάδες που θα δημιουργηθούν, δεν υπάρχει πρόβλημα να συμμετέχουν και αυτές στη ζύμωση.

Καθαρισμός και απολύμανση μπουκαλιών

Μια ιδιαίτερη επισήμανση πρέπει να γίνει εδώ. Όταν τα μπουκάλια αγοράζονται από κάποια κάβα είτε τα ανακαλύπτουμε μετά από καιρό κάπου ξεχασμένα και μέσα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται «κροκόδειλοι» , θα πρέπει πρώτα να τα καθαρίσουμε με το chemipro caustic.Είναι ένα πολύ ισχυρό καθαριστικό , το οποίο διαλύει κάθε βρωμιά στο εσωτερικό του μπουκαλιού, αρκεί να έρθει σε επαφή από 5 λεπτά έως 1 ώρα με ζεστο-καυτό νερό. Το συγκεκριμένο προϊόν χρειάζεται ξέβγαλμα μετά τη χρήση.

Αν τα μπουκάλια είναι καθαρά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα απολυμάνουμε.

Ιδανικό εργαλείο είναι ο ψεκαστήρας φιαλών με τον οποίο εξοικονομούμε και νερό και απολυμαντικό υγρό. Έτσι δεν γεμίζουμε και τα 32 λίτρα του κουβά με απολυμαντικό υγρό βαπτίζοντας τα.

Επίσης χρησιμοποιώντας τον στεγνωτήρα μπουκαλιών (δέντρο), εξοικονομούμε χώρο και στεγνώνουμε 81 μπουκάλια πιο πρακτικά.

Γενικά, με 2-3 κινήσεις σε καθαριότητα και απολύμανση, αποφεύγουμε ξινίλες και περίεργες μυρωδιές.

Τα πράγματα είναι απλά: πρώτα καθαρίζουμε και μετά απολυμαίνουμε!

 

670px-Clean-a-Fireplace-Step-1

Αφήστε μια απάντηση