Ενίσχυση των έτοιμων κίτ μπύρας

Έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς (?) ορισμένες παρτίδες παραγωγής σπιτικής μπύρας , με τα έτοιμα κιτ μπύρας. Ίσως κάποιοι από εσάς να θέλατε κάτι παραπάνω , ίσως περισσότερη πικράδα, είτε παραπάνω σώμα. Τα περισσότερα εργοστάσια κατασκευάζουν τα κιτ, με τέτοιον τρόπο ώστε ο καθένας να μπορεί να τα απολαύσει , δίνοντας ένα μέτριο χαρακτήρα , για να αφήσει τους περισσότερους ικανοποιημένους. Εάν έχετε μείνει ευχαριστημένοι , μη διαβάσετε το παρακάτω κείμενο . Μείνετε στον αρχικό σας στόχο που ήταν να μπορείτε να παρασκευάζετε τη δική σας μπύρα. Το έχετε πετύχει έτσι κ αλλιώς! Εσείς λοιπόν που θέλετε να δώσετε περισσότερο σώμα, πιο έντονη πικράδα και γενικότερα καλύτερο χαρακτήρα στο κιτ, παρακάτω υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να το πετύχετε.   Σάγχαρα Ένα από τα συστατικά της μπύρας είναι η βύνη που όλοι ξέρουμε. Η βύνη περιέχει μαλτόζη και αυτο είναι το σάγχαρο που ζυμώνει η μαγιά και έτσι παράγεται η αλκοόλη και το διοξείδιο του άνθρακα. Σαν τη μαλτόζη υπάρχουν και άλλα σάκχαρα, όπως είναι η σακχαρόζη (κοινώς ζάχαρη) ή και η γλυκόζη σε σκόνη (δεξτρόζη) τα οποία θα ζυμώσει εξίσου η μαγιά και θα παραχθούν εξίσου αλκοόλη και CO2. Επίσης είναι κατά πολύ φθηνότερη και είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε το κόστος της παραγωγής χαμηλό. Η διαφορά όμως είναι πως η μαλτόζη (βύνη) περιέχει έναν μεγάλο αριθμό συστατικών τα οποία ζυμώνοντας, δίνουν στη μπύρα γεύση, σώμα και άρωμα. Αυτος είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ζυθοποιίες χρησιμοποιούν σάκχαρα που προέρχονται 100% από βύνη. Θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μία μπύρα, να διαβάσετε τα συστατικά της. Συμβουλή:
  • Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το 50% της δεξτρόζης που απαιτείται για κάθε κιτ , με βύνη σε σκόνη.
  • Σε σκουρόχρωμες μπύρες προσθέστε μαύρη/καστανή ζάχαρη αντί για δεξτρόζη , έτσι η ζύμωση θα αφήσει μία ευχάριστη γλυκάδα.
  • Σε κόκκινες μπύρες ιδανική επιλογή είναι το μέλι. Προσοχή όμως να χρησιμοποιήσουμε μέλι ανθέων για να μην επιβαρύνουμε πολύ τη γεύση της μπύρας με άλλα είδη όπως θυμάρι ή πεύκο εκτός και εαν θέλουμε κάτι τέτοιο. Επίσης καλό είναι να ρίχνουμε μικρή ποσότητα π.χ 300-400 γραμμαρια, επιπλέον των σακχάρων που προτείνονται για να αποκτήσουμε μία διακριτική γεύση.Π.χ σε παραγωγή μπύρας ale , ½ κιλό δεξτρόζη , ½ κιλό βύνη σε σκόνη lighτ και 350γρ βιολογικό μέλι ανθέων.
  Έπειτα για να προσθέσουμε μία νότα φρεσκάδας στο έτοιμο κίτ μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έξτρα βύνη (όχι σε σκόνη). Παίρνοντας λοιπόν 500γρ καραμελωμένης θρυμματισμένης βύνης, ανάλογα πόσο σκούρα μπύρα φτιάχνουμε , μπορούμε να δώσουμε καλύτερο σώμα στη μπύρα μας. Αυτό γιατί προσθέτουμε έξτρα σάκχαρα που προέρχονται κατ ευθείαν από φρέσκια βύνη. Βάζουμε λοιπόν σε ένα κατσαρολάκι 2 λίτρα νερό και το ζεσταίνουμε στους 65οC. Ρίχνουμε τη θρυμματισμένη βύνη και την αφήνουμε για μισή ώρα ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά. Η θερμοκρασία πρέπει να παραμείνει σταθερή στους 65οC για όλο το μισάωρο. Έπειτα σουρώνουμε τις βύνες και ρίχνουμε το «τσαγάκι» μας στον κάδο ζύμωσης επιπροσθέτως με όποιο άλλο σάκχαρο χρησιμοποιούμε (πχ δεξτρόζη).   Η μαγιά Η μαγιά που χρησιμοποιείται για να ζυμώσει η μπύρα μας, παίζει σημαντικό μεγάλο ρόλο στο χαρακτήρα και τη γεύση της. Οι μαγιές στη ζυθοποίηση χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: σε μαγιές Lager (ζύμωση σε χαμηλες θερμοκρασίες ) και σε μαγιές Ale (ζύμωση σε υψηλές θερμοκρασίες). Στα περισσότερα κιτ, χρησιμοποιείται μία γενικού τυπου Ale μαγιά ώστε να μπορεί να ζυμώσει εύκολα σε κάθε σπίτι .Έτσι, αντικαθιστώντας τη μαγιά ενός κιτ π.χ Pilsner με μία μαγιά Lager Fermentis s-23 αναδυκνύεταιι περισσότερο η βυνώδης γεύση του κιτ. Εκει βέβαια θα πρέπει να ζυμώσετε στις θερμοκρασίες που απαιτούν οι μαγιές τέτοιου τύπου π.χ 8-15ο C. Ή μία αυθεντική μαγιά Weiss όπως η wb-06 η οποία ζυμώνει από 20οC-32οC και μάλιστα μετά τους 24ο C δίνει έντονα αρώματα μπανάνας , τα οποία είναι ιδανικά για κίτ Weiss/Wheat.   Λυκίσκος Σε όλα τα έτοιμα κίτ μπύρας, υπάρχει και η ανάλογη ποσότητα λυκίσκου. Όπως περιγράψαμε και παραπάνω, τα κίτ φτιάχνονται με έναν ήπιο τρόπο χωρίς έντονες πικράδες, ώστε να είναι ευχάριστα για όλους. Μπρούμε να ενισχύσουμε την πιρκάδα ενός κιτ Pilsner ή τα αρώματα σε ένα κιτ IPA χρησιμοποιώντας αντίστοιχους λυκίσκους. Για Pilsner, βράζουμε περίπου 20-30 γραμμάρια πικρικού λυκίσκου σε 2 λίτρα νερό για 10-15 λεπτά, σουρρώνουμε και ρίχνουμε το τσαγάκι μας, μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά στον κάδο ζύμωσης. Για Ale/Ipa αφού έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ζύμωση και έχουμε πλέον μεταγγίσει στον δεύτερο κάδο, βάζουμε μέσα σε ένα διχτάκι 30-40γρ αρωματικού λυκίσκου και το αφήνουμε για 1 βδομάδα. Οι παραπάνω τρόποι είναι ενδεικτικοί . Σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να μπυραματιστείτε αναλόγως! Ακόμα έχεις απορίες?

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

Αφήστε μια απάντηση