Οδηγίες εμβαρέλωσης (kegging)

Το kegging system ή αλλιώς σύστημα εμβαρέλωσης, είναι μία ξεκούραστη διαδικασία, που ο κάθε ερασιτέχνης ζυθοποιός εύχεται να αποκτήσει.

Η αλήθεια είναι πως το kegging ξεφεύγει απ την έννοια του ερασιτεχνισμού, μιας και παρόμοιο σύστημα χρησιμοποιούν τα σύγχρονα ζυθοποιία για την προσθήκη ανθρακικού στη μπύρα, αλλά και αντίστοιχα τα bars για να σερβίρουν μπύρα απ τις κάνουλες.

Το σύστημα εμβαρέλωσης αποτελείται κυρίως από:

 

Πιο αναλυτικά:

Τα ανοξείδωτα βαρέλια για την ερασιτεχνική ζυθοποίηση που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι συνήθως 10 ή 20 λίτρων.

Έχουν κεφαλή, η οποία ανοίγει για να μπορέσουμε εύκολα να εμφιαλώσουμε αλλά και για να καθαρίσουμε το εσωτερικό του, 1 βαλβίδα μπύρας (OUT) και μία βαλβίδα αερίου (ΙΝ) οι οποίες είναι βιδωμένες απ ευθείας στο βαρέλι.

 

 

Αυτές οι 2 είναι διαφορετικές και ξεχωρίζονται όπως και στη φωτογραφία στα δεξιά , αφού η βαλβίδα αερίου έχει εγκοπές στη βάση της και δεν μπορεί να κουμπώσει εκεί ο σύνδεσμος μπύρας. Οι βαλβίδες αυτές, ξεβιδώνονται εύκολα για τον καθαρισμό τους.

 

 

Σε αυτές επάνω, κουμπώνονται οι σύνδεσμοι μπύρας (Μαύρο) και αερίου (Γκρί) αντίστοιχα . Αυτό επιτυγχάνεται ανασηκώνοντας τη βάση του συνδέσμου και πιέζοντάς τον στην αντίστοιχη βαλβίδα ώστε να κουμπώσει.

 

 

Αντίστοιχα, στους συνδέσμους επάνω, βιδώνονται οι ταχυσύνδεσμοι john guest οι οποίοι έχουν έξοδο για σωληνάκι αερίου-μπύρας που αντίστοιχα καταλήγουν στον ρυθμιστή πίεσης και στην κάνουλα σερβιρίσματος.

 

Στο εσωτερικό του keg βρίσκεται και μία βελόνα η οποία βοηθάει στο σερβίρισμα της μπύρας απ τη βάση του βαρελιού.

Μπορούμε να την αφαιρέσουμε εύκολα απ την βαλβίδα μπύρας προκειμένου να την καθαρίσουμε και αυτή. Καλό θα είναι λοιπόν, όταν αδειάζει ένα keg, να λύνουμε όλα τα εξαρτήματα και να το καθαρίζουμε για να μην ξεραθούν τα υπολείμματα μέσα στο βαρέλι.

 

 

 

 

 

Η φιάλη Co2 είναι συνήθως 5-6κιλά.Με αυτή, προσθέτουμε απ ευθείας ανθρακικό στη μπύρα μας χωρίς να προσθέσουμε δεξτρόζη, άρα δεν μένει κατακάθι στο keg όπως συμβαίνει με τα μπουκάλια.

Στη φιάλη, πρέπει να έχουμε βιδωμένο τον ρυθμιστή πίεσης ώστε να δίνουμε συγκεκριμένη πίεση κατά την ενανθράκωση και κατά το σερβίρισμα.

 

 

Για να προσθέσουμε ανθρακικό στη μπύρα μας, πολύ απλά και αφού έχουμε μεταγγίσει τη μπύρα μας στο keg που έχουμε αρχικά απολυμάνει, κουμπώνουμε τον σύνδεσμο αερίου και ρυθμίζουμε την πίεση στα 2.5bar για 2 μέρες, σε θερμοκρασία 2-4οC.

Με το πέρας των 2 ημερών, αποσυνδέουμε τη φιάλη απ το βαρέλι, ξεπρεσάρουμε σχεδόν όλο το co2 και κουμπώνουμε την κάνουλα για να δοκιμάσουμε το ανθρακικό της μπύρας.

Αν θέλουμε περισσότερο, επαναλαμβάνουμε για 1 μέρα ακόμη.

Το σερβίρισμα της μπύρας γίνεται συνήθως στο μισό bar.

Το μοναδικό μειονέκτημα του kegging, είναι ότι δεν έχεις να μετρήσεις πόσα μπουκάλια έχεις πιει, γι αυτό χρήση με μέτρο!

KEGGING STARTER KIT

 

Ακόμα έχεις απορίες?