Χρησιμοποιώντας Ροκανίδια Βαρελιού

Παλαιώνοντας τη μπύρα σε ξύλινο βαρέλι, προσδίδουμε πολυπλοκότητα στη γεύση και στα αρώματα που αναδύονται. Γαρίφαλο, βανίλια, καραμέλα αλλά και έντονα το στοιχείο του ξύλου είναι μερικά χαρακτηριστικά που αναζητά κάποιος για να δώσει στη μπύρα του.

Δεν είναι όμως εύκολο για τους περισσότερους να συντηρήσουν ένα δρύινο βαρέλι, καθώς ο χώρος, η καθαριότητα και η γνώση χρήσης ενός δρύινου βαρελιού είναι αρκετά απαιτητικοί παράγοντες.
Τα ροκανίδια δρύινου βαρελιού είναι η καλύτερη λύση και η πιο κοντινή σε αποτέλεσμα. Έτσι , υπάρχουν ροκανίδια από Αμερικάνικο ή Γαλλικό δρύινο βαρέλι, μέτρια ή βαριά ψημένα ανάλογα με τις απαιτήσεις τις κάθε συνταγής.

Τα Αμερικάνικα βαρέλια γενικότερα έχουν μεγαλύτερη ένταση και ισχυρότερο το άρωμα της βανίλιας, ενώ τα βαριά ψημένα προσδίδουν περισσότερο γεύση καραμέλας.

Αφού αποφασίσουμε ποιο είδος θα χρησιμοποιήσουμε, θα χρειαστεί να τα απολυμάνουμε με έναν απ τους 2 παρακάτω τρόπους:
1) Τα βράζουμε σε 1 μπρίκι για 10 λεπτά, τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα προσθέτουμε στη μπύρα μαζί με το νερό για να δώσει το μέγιστο αποτέλεσμα.
2) Τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος (γυάλινο, πήλινο) και προσθέτουμε αλκοολούχο ποτό περιεκτικότητας άνω των 20% ώστε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30λεπτά και να απολυμανθούν. Το ποτό αυτό μπορεί να είναι όποιο επιθυμούμε , ανάλογα με την κάθε γεύση που θέλουμε να ενισχύσουμε π.χ whisky bourbon, κάποιο λικέρ, βότκα αν απλά θέλουμε να τα απολυμάνουμε κτλ. Προσθέτουμε παρομοίως τα ροκανίδια με το ποτό στην μπύρα μας.
Όποια μέθοδο κι αν ακολουθήσουμε, ο χρόνος επαφής μπορεί να είναι από 1 εβδομάδα έως και μερικούς μήνες.

Η δοσολογία που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι 1-3 gr/lt , ανάλογα με το πόσο έντονο χαρακτήρα επιθυμούμε.

Γενικά, προτιμότερο είναι να προσθέτουμε τα ροκανίδια σε πιο δυνατές μπύρες αλλά και γεύση όπως: imperial stout, imperial red ale, barleywine, saison κ.ά

Ακόμα έχεις απορίες?

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.