Βοηθήματα για αρχάριους

Βοηθήματα


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Καλό είναι να κρατάτε σημειώσεις των συστατικών, ποσοτήτων και του χρονοδιαγράμματος παραγωγής της μπύρας σας. Έτσι θα έχετε τη βάση , για να μπορέσετε να βελτιώσετε κάτι που δεν σας άρεσε στην επόμενη παρτίδα (π.χ χρώμα, γεύση κτλ) Μην το βάζετε ποτέ κάτω!

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Η θερμοκρασία είναι μια θεμελιώδης πτυχή, που πρέπει να εξετάζεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ειδικά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
Όταν έχετε ρίξει μία μαγιά Ale, η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω από 20 °C, ποτέ χαμηλότερη από 16 °C ή μεγαλύτερη από 28 ° C.

ΖΥΜΩΣΗ
Η ζύμωση ξεκινά μέσα σε λίγες ώρες. Αν η ζύμωση δεν έχει αρχίσει μέσα σε 24 ώρες, τότε:
α) ανοίξτε το δοχείο ζύμωσης και ελέγξτε την επιφάνεια του γλεύκους: αν υπάρχει αφρός ή φυσαλίδες, τότε η ζύμωση έχει αρχίσει και το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε αν έχει σφραγίσει το καπάκι του κάδου σας.
β) ελέγξτε τη θερμοκρασία από την ταινία-θερμόμετρο: αν αυτή είναι χαμηλότερη από 16 ° C, είναι απαραίτητο να τοποθετήσουμε τον ζυμωτή σε ένα ζεστό μέρος ή να χρησιμοποιήσουμε μια ζώνη θέρμανσης.
γ) απολυμάνετε τον αναδευτήρα, ανοίξτε τον κάδο ζύμωσης και ανακατέψτε έντονα για 30 δευτερόλεπτα: οι ζύμες μπορεί να έχουν υποστεί καθίζηση στον πυθμένα του ζυμωτήρα , αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν οξυγονώσαμε σωστά το ζυθόγλευκος.

Αν αυτές οι προτάσεις δεν ήταν χρήσιμες, σας συνιστούμε να προσθέσετε ένα νέο φακελάκι μαγιάς, σε 50 ml νερού και 30 οC . Όταν θα παρατηρήσετε αφρό στην επιφάνεια, ρίξτε τη μαγιά στο ζυθόγλευκος και ανακατέψτε ζωηρά για 30 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη διαδικασία, ακόμη και κατά την αρχική ρήψη της ζύμωσης στο ζυθογλεύκος, έτσι θα σιγουρέψετε την εκκίνηση της ζύμωσης. Προτείνεται να έχετε πάντα ένα φακελάκι μαγιά παραπάνω, για ασφάλεια. Τα φακελάκια , μπορεί να εχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή να κοντεύουν να λήξουν. Αυτό κάνει τη μαγιά αρκετά ευάλωτη στον να κάνει τη δουλεία της σωστά.

ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΜΠΥΡΑΣ
Όταν το στάδιο της πρώτης ζύμωσης έχει τελειώσει, μπορείτε να μεταγγίσετε το μπύρα σε ένα δεύτερο κάδο ζύμωσης (θυμηθείτε: μην μεταφέρετε τα ιζήματα που βρίσκονται στον πυθμένα!) και περιμένετε μερικές μέρες για την εμφιάλωση. Η τεχνική αυτή παράγει μια καθαρότερη μπύρα, επίσης στο στάδιο αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά, όπως ροκανίδια βαρελιού , μπαχαρικά, που θα δώσουν μία έξτρα νότα γεύσης και αρώματος, ανάλογα με την προτίμησή σας.

ΝΕΡΟ
Είναι το ευκολότερο συστατικό που μπορείτε να βρείτε και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο στο χειρισμό του. Ένας πολύ σημαντικός κανόνας, της σκληρότητας του νερού είναι πως: το ελαφρύ νερό (με χαμηλά επίπεδα ανθρακικού ασβεστίου) είναι κατάλληλο για την παραγωγή μπύρας τύπου lager /pilsner, μέτριας σκληρότητας νερού για την παραγωγή Ales και Munich και σκληρό νερό για σκουρόχρωμες μπύρες όπως stouts κτλ. Το πόσιμο νερό που παρέχεται από την ΕΥΔΑΠ περιέχει υψηλά ποσοστά χλωρίου και ανθρακικού ασβεστίου. Όταν υπάρχει αντιληπτή μυρωδιά χλωρίου στο νερό μας, καλό είναι να το βράζουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε για να μην έχουμε αλιώσεις στη γεύση της μπύρας μας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό, ώστε να έχετε πληροφόρηση για το πόσο σκληρό είναι το νερό σας και σε ποια επίπεδα βρίσκετε το χλώριο.Στο επίπεδο ζυθοποίησης με τα έτοιμα κιτ μπύρας, δεν μας ενδιαφέρει η σκληρότητα του νερού αρκεί να είναι εμφιαλωμένο.

ΑΕΡΟΠΑΓΙΔΑ

Η αεροπαγίδα, βοηθά στο να εκρέουν τα αέρια που παράγονται κατά τη ζύμωση και να μην αφήνει τον αέρα του εξωτερικό χώρου να εισέλθει και να οξυγονώσει τη μπύρα σας. Όταν τελειώσει η ζύμωση, η παραγωγή φυσαλίδων θα σταματήσει σταδιακά. Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να ελέγξετε την τελική πυκνότητα, χρησιμοποιώντας το πυκνόμετρο.

ΠΥΚΝΟΜΕΤΡΟ
Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της πυκνότητας του ζυθογλεύκους, έτσι ώστε να αποδειχθεί, ότι η ζύμωση τελείωσε. Οι λωρίδες του, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε αντίστοιχα την αρχική πυκνότητα OG (π.χ1040-1060) και την τελική πυκνότητα FG (π.χ1002-1008). Για να το κάνετε αυτό , απλώς γεμίστε τον δοκιμαστικό σωλήνα με ζυθογλεύκος και τοποθετήστε μέσα το πυκνόμετρο. Καμία φορά, φυσαλίδες του ζυθογλεύκους, τραβούν το πυκνόμετρο πιο πάνω, δίνοντα έτσι μία μεγαλύτερη, λανθασμένη, τελική πυκνότητα.

ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ
Κατά το στάδιο της εμφιάλωσης, τοποθετήστε τον εμφιαλωτικό σωλήνα, στη βρύση του κάδου και έπειτα ανοίξτε τη βρύση. Το υγρό δεν θα τρέξει, παρά μόνο όταν θα τον τοποθετήσετε μέσα στο μπουκάλι, έως τον πυθμένα του. Τότε η βαλβίδα, στην άκρη του σωλήνα θα απελευθερώσει το υγρό.

ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ
Χρησιμοποιήστε μόνο μπουκάλια μπύρας τα οποία αντέχουν στην πίεση, που δημιουργείται κατά την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (ανθρακικό).
Προκειμένου να διευκολυνθεί ο καθαρισμός, σας συνιστούμε να ξεπλύνετε τα μπουκάλια μετά τη χρήση τους. Έτσι δεν θα ταλαιπωρηθούμε την επόμενη φορά από τυχόν ιζήματα που έχουμε αφήσει όταν αδειάζουμε τη μπύρα μας στο ποτήρι.

Αφήστε μια απάντηση