Οδηγίες Παραγωγής Κρασιού με τα έτοιμα κιτ Bel Vino

Posted by in Διάφορα on 8 Φεβρουαρίου 2016 0 comments

Τα έτοιμα κιτ BELVINO βασίζονται στα ξηρά φρούτα, βότανα και μούρα. Η ζύμωση και η διάυγαση, είναι εξαιρετικά σύντομη και το κρασί σας θα είναι έτοιμο προς κατανάλωση σε μόλις 7 ημέρες. Όλα τα κίτ κρασιού BelVino, είναι πολύ εύκολα στην παραγωγή , αφού το μόνο που έχετε να κάνετε , είναι να προσθέσετε νερό και ζάχαρη!

Λίγα λόγια για τον εξοπλισμό

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο απολυμαντικό προϊόν για να απολυμάνετε τον εξοπλισμό σας. Συνήθως chemipro oxi ή star san. Έναν κάδο ζύμωσης 25-30 λίτρων και ένα σιφόνι εμφιάλωσης. Επίσης ένα πυκνόμετρο είναι πολύ χρήσιμο για τις μετρήσεις που πρέπει να πάρουμε.

Α. Αρχίζουμε

  • Αρχικά καθαρίζουμε και μετά απολυμαίνουμε όλο τον εξοπλισμό μας, με κάποιο από τα απολυμαντικά προϊόντα που προαναφέρθηκαν
  • Αδειάστε το φακελάκι με τα ξηρά φρούτα στον κάδο ζύμωσης και προσθέστε 4kg ζάχαρης Στη συνέχεια προσθέστε 3 λίτρα ζεστού νερού και ανακατέψτε καλά, ώστε το μείγμα να υγροποιηθεί πλήρως.
  • Προσθέστε το φακελάκι 1e (ένζυμα) και ανακατέψτε καλά. Έπειτα αφήστε το για περίπου 1 ώρα να απορροφηθούν τα ένζυμα.
  • Προσθέστε νερό μέχρι να φτάσετε τα 23 λίτρα και έπειτα προσθέστε το φακελάκι 1c (κιτρικό οξύ). Ανακατέψτε καλά και έπειτα γεμίστε τον δοκιμαστικό σωλήνα και τοποθετήστε το πυκνόμετρο για να πάρετε μέτρηση. Σημειώστε την μέτρηση για αργότερα.
  • Σιγουρευτείτε πως η θερμοκρασία του μείγματός σας , είναι κάτω από τους 30ο C. Ρίξτε τη μαγιά (wine yeast) και το μπετονίτη 1d (Bentonite)
  • Κλείστε το καπάκι χωρίς να βάλετε την αεροπαγίδα, απλά τοποθετήστε ένα καθαρό πανί στη θέση της τρύπας και αφήστε το να ζυμώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά στους 22-25ο C. Σε χαμηλότερη θερμοκρασία η ζύμωση θα διαρκέσει περισσότερο από 7 ημέρες.

Ιδανικά τοποθετήστε τον κάδο σε κάποιο ψηλό σημείο , ώστε αργότερα να μεταγγίσετε χωρίς να μετακινήσετε τον κάδο με το ίζημά του.

Η ζύμωση θα αρχίσει μεταξύ 1-2 ημέρες οπότε και θα δείτε αφρό στην επιφάνεια του μούστου.

Β. Ζύμωση 5-6 ΗΜΕΡΩΝ

Περιμένετε 5-6 ημέρες ώστε να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Αυτό θα το καταλάβετε αφού πάρετε μέτρηση με το πυκνόμετρο και επιπλεύσει κάτω από την ένδειξη 1.000 Επίσης η γεύση του κρασιού θα πρέπει να είναι ξηρή. Αν δεν είστε βέβαιοι , περιμένετε 1-2 μέρες ακόμα και επανελέγχετε.

Γ. Μετά τη ζύμωση

Όταν είστε σίγουροι πως η ζύμωση σταμάτησε:

  • Μεταγγίστε το κρασί σας , σε έναν άλλο κάδο τον οποίο έχετε πρώτα απολυμάνει, ώστε να αφήσουμε πίσω το ίζημα της ζύμωσης.
  • Γευτείτε το κρασί σας. Εάν έχει ξηρή γεύση, ρίξτε το φακελάκι 2(stabilizer).

Έπειτα αφαιρέστε το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) απ το κρασί, ανακατεύοντάς το καλά για περίπου 5-10 λεπτά. Αφήστε το για περίπου 1 ώρα και επαναλάβετε το ανακάτεμα για την αφαίρεση του CO2 .

  • Όταν όλο το CO2 απομακρυνθεί , προσθέστε το φακελάκι 3 και ανακατέψτε για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αφήστε το μέχρι την επόμενη μέρα.

 

Δ. Μία μέρα μετά

Προσθέστε το φακελάκι 4 και ανακατέψτε αργά για 30 δευτερόλεπτα. Μην μεταγγίσετε το κρασί σας, πριν ρίξετε το φακελάκι 4 και αφού ρίξατε το φακελάκι 3, όπως και μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το CO2 σε αυτό το στάδιο. Αφήστε το να καθαρίσει και τοποθετήστε το σε ένα ψηλό σημείο για την μετάγγιση.

Ε ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ

Όταν το κρασί σας είναι καθαρό (συνήθως μετά από 1-2 μέρες αφού προσθέσατε το φακελάκι 4) είστε έτοιμοι να εμφιαλώσετε. Αν νιώθετε αρκετά γενναίοι μπορείτε να εμφιαλώσετε κατ΄ ευθείαν στα μπουκάλια, διαφορετικά , μεταγγίστε το κρασί σας σε έναν άλλο καθαρό κάδο και από εκεί προχωρήστε στην εμφιάλωση. Εάν χρησιμοποιήσετε γυάλινα μπουκάλια , το κρασί σας θα ωριμάσει με τον καιρό και θα αποκτήσει βελτιωμένη γεύση.